Sursa: Forbes / Kristin McKenna – Managing Director @ Darrow Wealth Management
Ce Se Întâmplă cu Bursa După Recesiune?
Să fim realiști, ce se întâmplă astăzi este o premieră în istoria modernă. Pană acum, lumea nu s-a mai confruntat cu ceva asemănător pandemiei COVID-19 și “shutdown-ul” economiei globale care a urmat. Ce ne putem aștepta de la bursă odată ce totul se va sfârși și vom putea să ieșim din casa iarăși? Cum e posibil să arate recuperarea din această criză?
Termeni Esențiali: Bear Market și Bull Market
În primul rând, ar fi bine să clarificăm următorii termeni/concepte:
- Bear market – este o situație în piața bursieră în care oamenii scot la vânzare un număr foarte mare de acțiuni pentru că presupun că valoarea lor urmează să scadă radical, iar în scurt timp le pot cumpăra iarăși la un preț mult mai mic, generând astfel profit
- Bull market – este o situație în piața bursieră în care oamenii cumpără un număr mare de acțiuni pentru că presupun că valoarea lor urmează să crească radical, iar în scurt timp le pot vinde la un preț mult mai mare, generând astfel profit
O Privire asupra Datelor Istorice: Ce Putem Înțelege?
Deci, într-adevăr suntem într-o situație fără precedent, dar există și vești bune: bear market-ul și recesiunea nu sunt lucruri noi. O privire asupra datelor istorice de bear market ne poate da o imagine asupra a ceea ce e posibil să vedem în viitor.
Sudden market downturns can be unsettling. Sticking with your plan helps put you in the best position to capture a recovery.
Dimensional.com
Recuperarea Pieței Bursiere după un Bear Market: Cât Durează?
Conform Dimensional.com, chiar dacă durează un an, 3 ani sau 5 ani ca bursa să îsi revină după un bear market (în cazul de față asistăm la o scădere de 20%), piața bursieră generează un profit anualizat de aproximativ 10% în medie, pe toată perioada în care această piață a funcționat.
Revenirea bursei după declin
După cum probabil ați văzut, SUA a intrat în cel mai rapid bear market din istorie. A durat doar 16 zile de tranzacționare pentru ca S&P 500 să înregistreze o scădere de peste 20% de la cifrele din 19 februarie. Și luna martie a intrat în istorie pentru cea mai volatilă piață înregistrată pe S&P.
Optimism în Fața Volatilității
Dintr-un punct de vedere mai optimist, datele din imaginea de mai sus arată că după o scadere considerabila de 20%, câștigurile medii din următorii ani au fost mai solide.
Deși acestea sunt vești bune într-o oarecare măsură, este bine să avem în vedere faptul că această volatilitate are un impact destul de mare asupra unui portofoliu de instrumente financiare.
Exemplu: în data de 12 martie 2020, S&P 500 a scăzut cu 9.5%, iar a doua zi a crescut cu 9.3%. Chiar dacă pare că investitorii și-au recuperat pierderile în a doua zi, contul lor este cu 1.1% în pierdere deoarece sunt mai puțini bani care generează o creștere a doua zi. S&P ar fi trebuit să urce cu 10.5% a doua zi ca să ajungă la un break even.
Cât timp va dura bear market-ul și recesiunea?
Cu toții ne dorim să scăpăm cât mai repede de acest “film prost” și să putem ieși liniștiți din casele noastre, dar deocamdată nu are nimeni niște date reale asupra terminării pandemiei. Totuși, o parte a specialiștilor se așteaptă ca revenirea pe piața bursei, odată cu terminarea infectării cu noul coronavirus, să fie mult mai rapidă ca în trecut, din cauza săptămânilor petrecute în izolarea la domiciliu. Pe de altă parte, de un lucru putem fi siguri: cu cât o să dureze mai mult această izolare, cu atât va dura mai mult și revenirea economiei.
Istoria bear markets și a revenirii bursei
Dacă luăm indicii S&P 500 ca instrument de măsură (ca în imaginea de mai sus), este clar că avem diferiți timpi de scădere și un bear market poate să dureze, conform istoricului, între 3 luni și 34 de luni.
Potrivit Wall Street Journal, având în vedere toate bear market-urile din SUA începând cu anul 1920 a durat în medie 3,1 ani ca piața bursieră să își revină unde era, luând în calcul inflația.
Cât timp durează ca piața bursei să își revină după o recesiune?
Bear market-ul este în general o scădere bruscă a pieței de 20% sau mai mult, pe când recesiunea este definită ca fiind o creștere negativă a PIB-ului în doua trimestre consecutive.
În medie, S&P 500 a crescut cu peste 15% în anul de după recesiune și chiar aproape 4% în recesiune.
Ce înseamnă asta pentru investitori?
Dat fiind faptul că o multitudine de business-uri s-au închis pe perioadă nedeterminată și angajații stau în casă, putem să ne așteptam ca economia să își revină relativ repede după ce lumea revine la normal.
Pentru majoritatea investitorilor, vânzarea investițiilor pentru acumularea de cash ar fi, în cele din urmă, o greșeală. Pentru investitorii care mai au mult timp până la pensionare, există mai multe metode care i-ar putea ajuta, deci cea mai bună variantă ar fi să ceară sfatul unui consilier financiar.
Pe de altă parte, cei care urmează să se pensioneze într-un timp mai scurt, ar putea fi nevoiți să reducă din cheltuieli sau chiar să își amâne pensionarea, mai ales dacă pandemia se extinde o perioadă mai lungă. În general, pensionarea într-o perioadă de scădere economică nu este preferabilă dacă se poate evita.
Partea bună este că întotdeauna după un bear market sau chiar o recesiune, piața bursieră și-a revenit și chiar a depășit cifrele de dinainte de scădere.
Este momentul potrivit să cumpărăm acțiuni?
Dupa parerea lui George Gammon – NU!
De ce? Haideți să aruncăm o privire la niște factori și indici.
În anul 2001, în Fortune Magazine, Warren Buffett a declarat că MARKET CAP (Capitalizarea de piață a tuturor companiilor listate la bursă) comparat cu PIB-ul este cea mai bună metodă de evaluare a prețurilor acțiunilor. Dat fiind faptul că Warren Buffett a fost persoana care a atras atenția asupra acestei metode, ea este numită și indicele Buffet.
Total Market Cap and US GDP (PIB)
Cum Ne Ajută Indicele Buffett să Evaluăm Piața?
În momentul în care Market Cap-ul (linia albastră din imaginea de mai sus) depășește PIB-ul (linia verde), acțiunile sunt considerate scumpe. Pentru ca prețul acțiunilor să fie un preț normal sau ieftin, trebuie ca Market Cap-ul să fie sub PIB. Deci, dacă ne ghidăm după metoda de evaluare a pieței bursiere promovată de Warren Buffett, încă nu este un moment bun pentru achiziția de acțiuni. Desigur, aici vorbim de o medie la nivelul unei piețe bursiere și nu de acțiunile unei anumite companii în parte.
Ce Spun Indicatorii Despre Piața Actuală?
Conform Gurufocus.com, pe baza indicelui Buffett, piața bursieră este încă puțin supraevaluată. Bazându-ne pe raportul istoric dintre total market cap și PIB (în prezent 113.8%), este probabil ca piața să genereze aproximativ 1.8% anual, luând în calcul inclusiv dividendele.
Concluzia: Incertitudinea Viitorului
Nimeni nu poate să știe cu siguranță dacă piața urmează să mai scadă sau nu, iar cu siguranță shutdown-ul actual are consecințe deosebite asupra economiei și în același timp greu de evaluat în condițiile în care nu se cunoaște nici când viața își va reveni la normal și nici cât de repede își va relua economia cursul normal după ce restricțiile vor înceta.