Ultimele modificari – Legea Societatilor Comerciale – 2020

stegaroiu avocat cluj ultimele modificari legea societatilor comerciale 2020

Ultimele modificari – legea 31/1990 – Legea societătilor comerciale – aduse prin  Legea 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de părți sociale și a vărsării capitalului social.

O prima modificare este cea a art.11 din legea 31/1990 referitor la capitalul social a unei societati cu raspundere limitata. Daca pana acum capitalul social al unui SRL nu putea fi mai mic de 200 lei şi se dividea în părţi sociale egale, care nu puteau fi mai mici de 10 lei prin noua modificare, capitalul social va putea fi in orice cuantum cu conditia ca partile sociale sa fie egale indiferent de cuantumul unei parti sociale, conform ultimelor modificari – Legea Societatilor in 2020.

Art.17 alin. 3 – Referitor la documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social se elimina obligativitatea ca acesta sa fie înregistrat la organul fiscal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripţie se situează imobilul cu destinaţie de sediu social.

Art. 36 alin.2 lit.b referitor la dovada efectuarii varsamintelor la momentul înmatriculării unei societăți comerciale aceasta nu va trebui facuta de catre S.R.L -uri.

Art.202 alin.2 – transmiterea partilor sociale către persoane  din afara societatii – se elimina obligativitatea ca transmiterea de parti sociale sa fie aprobata de asociati reprezentand cel putin 3/4 din capitalul social in situatia in care actul constitutiv prevede altfel.

Daca pana acum transmiterea partilor sociale catre o persoana din afara societatii se facea in doua etape (publicarea in monitorul oficial a actului de cesiune iar transmiterea părţilor sociale  opera, în lipsa unei opoziţii, la data expirării termenului de opoziţie respectiv 30 de zile), acum transferul partilor sociale are efect fata de terti la data inscrierii in registrul comertului.

Totodata la transferul partilor sociale art.203 alin.3, se elimină obligația de înregistrare în Registrul Comerțului a actului de transmitere a părților sociale și a actului constitutiv actualizat cu datele de identificare ale noilor asociați, în scopul simplificării procesului de transfer de părți sociale.

mariusvidican 1
avocat partener Marius Vidican
stegaroiu avocat cluj blog ad 4
Vidican Marius

Avocat partener la STEGAROIU şi asociaţii SCA, cu experienţă semnificativă, asigură reprezentarea în litigii în domeniule dreptului penal, precum şi consultanţă, clienţilor permanenţi în domeniul de activitate al acestora, asigurând de asemenea coordonarea administrativă a societăţii. Date personale de contact e-mail: mariusvidican@stegaroiu.ro tel: +40 722 642 845

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://stegaroiu.ro/wp-content/uploads/2021/03/stegaroiu_avocat_cluj_home.jpg);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 100px;} Call Now Button